5. helmi, 2019

Nopea ratkaisu lasten köyhyyteen

 

Köyhien lasten määrä on Suomessa liian suuri. Ehdotukseni on varsin yksinkertainen: kuntien järjestämät kesäleirit takaisin. Ennen niitä sanottiin siirtoloiksi mutta trendikkäämpi nimi olisi parempi. 

Osa lapsista taantuu tutkimusten mukaan pitkällä, kymmenen viikon kesälomalla. Pahimmassa tapauksessa lapsi on yksin vanhemman ollessa töissä tai lapsi on kahdestaan koko kesän vakavasti mielenterveysongelmaisen vanhemman kanssa tai lapset ovat vailla kunnon ruokaa, koska pitkä loma rasittaa perheen taloutta.

Kun tullaan takaisin kouluun, on osa kehittynyt ja kasvanut loman aikana ja toinen taantunut. Ero on suurentunut entisestään ja tämä tapahtuu jo alakoulun aikana viisi  kertaa.

Kunnan järjestämät leirit olivat aikoinaan joko viikkoleirejä tai päiväleirejä. Voisi ajatella, että pienimmät tulisivat aina yöksi kotiin ja isommat voisivat olla leirillä viikon. Olisi mahdollista myös olla koko kuukausi niin, että viikonloput kotona.

Leirit vedettäisiin ammattilaisten voimin tietenkin. Ohjelmassa uintia, ongintaa, leikkiä ja ruokailua. Ei maksa ihan hirveitä ja ennalta ehkäisevä vaikutus on varmasti hyvä.

Tämä olisi nopea pika-apu ensi hätään. Mikä kunta aloittaisi ensimmäisenä?  Mielelläni näkisin Turun näyttävän esimerkkiä.