Se Momentum on nyt

11. tammi, 2019

Jouni Välijärven haastattelua on pakko kommentoida.

https://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/2018/12/05/koulutustakuusta-on-syyta-siirtya-osaamistakuuseen/

 

 

Arvostettu tutkija puhuu niin tärkeitä, että tämä pitäisi lukea illan uutislähetyksessä joka päivä viikon ajan.

Hän sanoo, että peruskoulu pitää rakentaa uudelta pohjalta." Jos emme saa koulua kohtaamaan nuoren elämää, maksamme siitä kovan hinnan. "

Olen itsekin huomannut monien kauhistelevan: " Osaaminen on romahtanut". Ei ole. Mittaamme vain vääriä asioita. Suomi 1970-luvulla oli erilainen kuin yhteiskuntamme nyt.

Välijärven mukaan menetämme nuorten potentiaalin, jos emme rakenna siltaa nuoren elämästä oppimisen maailmaan. 

Hän rohkenee myös kommentoida kaikkein pyhintä: tuntijako ja opetussuunnitelma ovat hänen mielestään yritys vaalia mennyttä. Hän haluaisi peruskoulun olevan dynaaminen ja nopea reagoimaan muutokseen.

Tuntijaossa määrätään, että kaikille kaksi tuntia englantia joka vuosi. Historiaa viidennellä yksi tunti jne. Jos tuntijakoa joustettaisiin ja se kustomoitaisiin oppilaalle sopivaksi, voisi innostusta oppimiseen löytyä helpommin.

 

Ilkka Paananen ei jaksanut odottaa koodareiden koulutusta, vaan laittoi itse koulun pystyyn. Ei opettajia, pääsykokeisiin voi osallistua kuka vaan 18-30 taustasta ja koulutuksesta välittämättä. Tämä on dynaamista ja nopeaa reagoimista.

Koulu tulee kokemaan valtavat muutokset lähivuosina. Mitä enemmän eduskunnassa on opettajia: alakoulun, yläkoulun, ammattikoulun, lukion, yliopiston, sen parempi. Viisaat päät yhteen, lakimuutoksia, pilottikouluja ja visionääristä muutosta. Suomi olisi jälleen ensimmäisten joukossa maailmassa ratkaisemassa nuorten syrjäytymistä.

Se Momentum on nyt.