Nälkäiset oppilaat eivät opi

 

 

Nälkäiset oppilaat eivät opi

 

Vietin syyskuun kirjoitushommissa Edinburghissa, Skotlannissa. Koska suuresti rakastamaani Sunday Timesia ei todellakaan saa Suomesta muuta kuin kirjaston lukusalista viikon myöhässä, olen ostanut tuon kolme kiloa painavan, muoviin käärityn sanomalehden ja sen mukana tulevat viisi muuta lehteä joka sunnuntai ja lukenut sitä suurella hartaudella useamman päivän. Samalla olen seurannut, mitä kouluasioita media käsittelee.

Aloittakaa koulu myöhemmin

Suomen mallia peräänkuulutetaan koulun aloitusiässä . Lehtijutussa todettiin, että Englannin kovin aikainen koulunaloitusikä saa aikaan pysyviä vammoja ja pitäisi ottaa mallia Suomesta, jossa päästään loistaviin tuloksiin, vaikka aloitetaan vasta 7-vuotiaina.

Nälkäiset oppilaat eivät opi ”

Opettajat ovat huomanneet, että osa oppilaista tulee kouluun nälkäisinä ja nukahtelevat kesken tuntien. Kouluihin yritetään saada aamupalakerhoja. Ne koulut, joissa oli jo kokeiltu aamupalakerhoa, lapset osallistuivat tunneilla paremmin ja menestyivät myös kokeissa.

Jamie Olivier on saanut oikeasti muutosta kouluruuan tasoon. Koulut, joissa ennen sulatettiin pakasteita, tehdään ruoka nyt alusta loppuun itse.

Joku puolue lupasi juuri , että kaikille alle 8-vuotiaille tulisi antaa ilmainen kouluruoka. Vastustajat hämmästelevät, sillä varakkaimmilta ollaan juuri ottamassa pois lapsilisiä. Sunday Timesin puolen sivun ilmoitus joka sunnuntai peräänkuuluttaa perheitä, joissa joku tienaa yli 50 000 puntaa vuodessa. Heidän tulee ilmottautua ja luopua lapsilisistä , muuten heitä uhkaa sakko.

 

Taideaineiden kuolema brittikouluissa”

Taideaineiden alasajosta oli muutama yleisönosastokirjoitus: kirjoittaja huomautti, että nykykoulu kasvattaa tulevaisuuden luovia neroja mutta jos taideaineet eivät saa tunteja, ei tältä pieneltä saarelta enää kukaan tunne kohta ketään.

Lapset tekevät ostoksia netissä”

Tutkimuksien mukaan kuusi lasta kymmenestä( 8-11v) ostaa netistä jotain . Talouskasvatus on tulossa yläkouluihin mutta sitä tarvittaisiin jo paljon aikaisemmin.

Uusi aloite lasten lyömisen lopettamiseksi”

Ja vielä Skotlannin oma uutinen: lapsia saa edelleenkin lyödä kasvatusmielessä. Vieläkään ei mennyt läpi ehdotus fyysisen voimankäytön kieltämisestä.

 

Totta on, että koulunaloitusikämme on varsin sopiva. Onhan se aina ollut söpöä, mutta outoa katsoa 4-vuotiasta koulupukuista oppilasta Britanniassa.

Nälkäiset oppilaat ovat meidänkin ongelmamme. On ollut jo pitkään. Asiassa on kaksi puolta. Aamupalakerhoja on Suomessakin jo kokeiltu ja se on hienoa, että lapsi saa aamulla ruokaa mutta miten pitkälle koulun tulee ottaa kotien rooli? Seuraavaksi tulee suihkukerho.

Taideaineiden määrästä meilläkin tapellaan aina. Tässä tullaan suureen kysymykseen: ovatko akateemiset aineet tärkeämpiä kuin taideaineet? Ken Robinson kysyy kirjassaan ” Out of our minds”, että voisiko joskus joku perustaa koulun, missä tanssia olisi viisi tuntia viikossa ja matematiikkaa yksi.

Ostosten tekeminen netissä on varsinainen aikapommi. Katson, kun oppilaani rakentavat Habbo-hotellejaan ja pukevat supermodellejaan ja saavat siihen rahaa vanhemmiltaan. Huipentuma oli Supermodel-sivuston adventtikalenteri, missä tavallinen rahvas sai avata tietyt luukut, mutta rahalla ostettu vip-jäsenyys salli avata kalenterin vip-luukut ! Talouskasvatusta tarvitaan ehdottomasti jo alakoulun 5-6-luokille.

Skotlannin lyömisuutinen oli hämmästyttävä. Parlamentin jäsenet antoivat haastatteluita ja vakuuttelivat, että vanhemmilla täytyy olla oikeus kurittaa lasta.

Lisäksi Sunday Timesissa on joka sunnuntai palsta, jossa eläkkeelle jäänyt koulutarkastaja vastaa vanhempien ja opettajien kysymyksiin kouluasioista ja koska hänen ei enää tarvitse kumartaa mihinkään suuntaan eikä varoa virkamiesasemaansa, hän vastailee palstallaan rohkeasti ja kehottaa vanhempia ja opettajia valittamaan koulujen tekosista milloin minnekin. Kukakohan meillä uskaltaisi perustaa tuollaisen palstan? Tarvetta olisi varmasti mutta meillä ei kukaan uskalla ottaa kantaa kouluasioihin, kun opettajat saavat jo yleisönosastokirjoituksistaankin huomautuksia ja varoituksia.

 

Erkki Toivasta mukaellen: täällä Maarit Korhonen (tauko)Edinburgh

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

ope vm. 76 | Vastaa 08.09.2014 01.28

Asiaa! Koukussa blogiisi. Taisin löytää oppilailleni luettavaa. Luen vitosilleni joitakin tekstejäsi joku aamu. Sohvalla ei onnistu;)

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

01.09 | 06:14

Mulla loppui merkit... Laita mulle sähköpostiosoitteesi, niin voin vastata paremmin. Maarit.korhonen@saunalahti.fi

...
31.08 | 22:03

Olen luokanopettajaopiskelija ja kandin teko lähestyy. Liian moni asia kiinnostaa. Mistä sinä tekisit kandin/gradun tänä päivänä?

...
25.04 | 18:50

Hei! Riippuu hirveästi alueesta, missä teet töitä. Jollain alueella saa olla ihan rauhassa ja jossain muualla ei. Laita mulle e-mail, niin vastaan paremmin.

...
25.04 | 18:32

Koulu ei tajua, mutta ei tajua ihan aina vanhemmatkaan. Olisiko vinkkejä (vaikka kirjan verran ;) ) vanhempien kanssa jaksamiseen. Kokemus kovettaa?

...
Tykkäät tästä sivusta