Varallisuuteen katsomatta

 

 

 

 

Varallisuuteen katsomatta

 

Yksi asia on varma: kaikki lapset, rotuun, ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, sosiaaliseen alkuperään, varallisuuteen tai syntyperästä johtuvaan asemaan katsomatta lähtivät kesälomalle yhtä innokkaasti.

Oppilaistani Mikko edustaa sellaista nykyajan onnenpekkaa, jolla on asiat hyvin: kesäloma alkaa viikon mittaisella uimaleirillä, jota Mikko on odottanut koko kevään. Hän harrastaa uintia ja on siinä aika hyvä. Leirin jälkeen on vielä kaksi viikkoa lomaa ennen kuin äiti jää lomalle mutta onnenpekka pääsee mummon ja vaarin kanssa mökille ja vaikka Mikko on jo 12-vuotias, hän menee sinne vielä mielellään. Mökillä hän kalastelee vaarin kanssa ja kuuntelee mummon juttuja. Heinäkuussa käydään äidin kanssa Linnanmäellä ja sukulaisissa Itä-Suomessa. Ruskettunut ja levännyt Mikko palaa kesän jälkeen tyytyväisenä kouluun.

Aisda on maahanmuuttajataustainen oppilaani, jolla on seitsemän sisarusta. Äiti lähtee Aisdan ja kolmen pienimmän kanssa koko kesäksi kotimaahansa. Äidin äidillä on siellä talo ja lampaita ja Aisda näkee taas kaikki sukulaisensa. Aisdan työ on pitää huolta pienimmistä sisaruksista. Kun koulu alkaa, tulee Aisda pari viikkoa muita myöhemmin kouluun onnellisena kivasta kesästä mutta suomenkielen melko hyvin unohtaneena.

Jessica edustaa luokan eliittiä. Kesä alkaa kolmen viikon kielikurssilla Kaliforniassa. Juhannuksena Jessica palaa kotiin ja lähtee saman tien juhannuksen viettoon perheen kesähuvilalle Hankoon. Koko heinäkuun Jessica purjehtii perheensä kanssa Itämerellä käyden Tukholmassa, Utön majakalla ja Ahvenanmaalla. Ennen koulun alkua Jessica käy vielä tulevan kouluvuoden asioita läpi yksityisopettajan kanssa. Koulun alkaessa Jessicalla on monta juttua kerrottavana kavereille.

Kari on lastensuojelun asiakas. Karilla on pikkuveli ja – sisko. Äiti ja isäpuoli ovat työttömiä ja alkoholisteja. Karin loman alkamisen huomaa siitä, että koulua ei ole, ei myöskään lämmintä ateriaa. Kari kuljeskelee lähiössään ja hakee seuraa niistä, jotka eivät ole loman vietossa muualla. Päivät kuluvat toinen toistaan muistuttaen. Joskus Kari innostuu keräämään tyhjiä tölkkejä ja pulloja ja saa niistä muutaman euron ja ostaa jäätelön. Metsiköstä löytyi hylätty ja rikottu pyörä, jonka Kari sai ajokuntoon ja sillä hän meni vähän kauemmaskin hakemaan tölkkejä ja pulloja. Rahat hänen täytyy piilottaa, ettei äiti lainaa niitä. Kun koulu alkaa, on Kari helpottunut siitä, että saa ruokaa.

Elokuussa kysyn , että no, mitenkäs se kesä meni.

Jessicaa ei vaimenna mikään, Mikko kertoo kesästään asiallisesti ja huippuhetket hyvin tiivistäen , Aisda ei ymmärrä, mitä kysyn ja Karin katse on tyhjä.

Lasten oikeuksien mukaan lapsen tulee saada riittävät mahdollisuudet leikkiin ja virkistykseen rotuun, ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, sosiaaliseen alkuperään, varallisuuteen tai syntyperästä johtuvaan asemaan katsomatta.

Sanahelinää, sanon minä.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

01.09 | 06:14

Mulla loppui merkit... Laita mulle sähköpostiosoitteesi, niin voin vastata paremmin. Maarit.korhonen@saunalahti.fi

...
31.08 | 22:03

Olen luokanopettajaopiskelija ja kandin teko lähestyy. Liian moni asia kiinnostaa. Mistä sinä tekisit kandin/gradun tänä päivänä?

...
25.04 | 18:50

Hei! Riippuu hirveästi alueesta, missä teet töitä. Jollain alueella saa olla ihan rauhassa ja jossain muualla ei. Laita mulle e-mail, niin vastaan paremmin.

...
25.04 | 18:32

Koulu ei tajua, mutta ei tajua ihan aina vanhemmatkaan. Olisiko vinkkejä (vaikka kirjan verran ;) ) vanhempien kanssa jaksamiseen. Kokemus kovettaa?

...
Tykkäät tästä sivusta